امروز سه شنبه, 29 مرداد 1398 - Tue 08 20 2019

منو

آخرين فناوري ها در توليد گندم بدون گلوتن

  • بازدید: 139

 

کارشناس آزمایشگاه شرکت غله منطقه 8 مطرح کرد :

  دکتر فريدون ممقاني در رابطه با آخرين فناوري ها در توليد گندم بدون گلوتن گفت: نام گلوتن (glu-ten) از خاصيت چسبناکي (glue-like) خمير مرطوب گرفته شده است

    

گلوتن از خانواده پروتئين هاست که در غلاتي مانند گندم، چاودار، اِسپِلت (گندم آلماني) و جو يافت مي شود اما گندم که بيشترين مصرف را در جوامع دارد، داراي بالاترين مقدار گلوتن است. امروزه موضوع گلوتن بسيار بحث برانگيز شده و بسياري ادعا مي کنند که کاملا بي خطر است مگر براي افراد مبتلا به بيماري سلياک. از طرف ديگر، بعضي از کارشناسان سلامت بر اين باورند که گلوتن براي بسياري از افراد مضر است. بيماري سلياک بدترين نوع عدم تحمل گلوتن است. 7/0 تا 1درصد جمعيت جهان به اين بيماري مبتلا هستند. سلياک يک اختلال خودايمني است که موجب ميشود بدن، گلوتن را به عنوان يک متجاوز خارجي در نظر بگيرد و در نتيجه سيستم ايمني به گلوتن و پوشش روده حمله ميکند. اين تهاجم به ديواره روده آسيب ميرساند و ممکن است باعث کمبود مواد مغذي، کمخوني، مشکلات شديد گوارشي و بالا رفتن خطر ابتلا به بسياري بيماري هاي ديگر شود. اکثر واکنش هاي ايمني بدن به گلوتن، به وسيله ترکيبي از گلوتن به نام گليادين ايجاد مي شود. به دليل اهميت موضوع، محققان بيشتري در سراسر دنيا روي آن کار مي کنند. محققان موسسه تحقيقات کشاورزي در کوردوباي اسپانيا، تصميم به استفاده از ويرايش ژني براي حذف بيشتر اين مقدار گليادين از گندم گرفته و نتيجه اين تحقيقات را به مجله بيوتکنولوژي گياه گزارش دادند.


CRISPR (تناوبهاي کوتاه پاليندروم فاصله دار منظم خوش هاي) بخشي از DNA پروکاريوت بوده و حاوي تناوب هاي کوتاه توال يهاي بنيادين است و به نوعي، سيستم ايمني تطابقپذير در باکتريهاست که آنها را قادر به کشف DAN ويروس و سپس نابودي آن ميکند. بخشي از سيستم کريسپر، پروتئيني به نام کَس9(Cas9) است که قابليت جستجو، برش زدن و سرانجام استحاله DNA ويروس را به روشي خاص دارد. فناوري کريسپر به دانشمندان اجازه ميدهد، تغييراتي در DNA سلولها ايجاد کنند. با اين روش دانشمندان ميتوانند گياهاني را مهندسي کنند که بتوانند در شرايط سخت دوام بياورند، داروهايي توسعه دهند که بتوانند سرطان را بدون هيچگونه عوارضي درمان کنند، ميوه هايي توليد کنند که حجم و گوشت بيشتري داشته باشند و غيره. محققان تا کنون موفق به کشف 35 ژن از 45 ژن مسئول پروتئين اصلي گليادين در غلات شده اند که درصد ايمن سازي به گلوتن با گندم جديد توليد شده، 85 درصد گزارش شده است. سويه هايي از اين نوع گندم اصلاح شده ژنتيکي، ممکن است روزي براي توليد انواع غذاهاي حاوي گلوتن پايين استفاده بشود.
اما در حال حاضر، گندم اصلاح شده آنچه را در نهايت ميتواند بزرگترين آزمايش باشد، گذرانده بدين معني که از گندم کمگلوتن، قرص ناني بهتر ميتواند تهيه بشود. يک تيم بين المللي از محققان در زمينه تحقيق روي تغيير ژنتيکي دانه هاي گندم، موفق به توليد گونه هاي subsequent (زير توالي) از گندم بدون توليد گلوتن شده اند. نتيجه تحقيق آنها در نشريه آکادمي ملي علوم تحت عنوان مقاله اي بود در مورد غير فعال کردن آنزيم فعالکننده ژنهايي که مسئول پيشرفت پروتئين گلوتن گندم هستند. تيم تحقيقاتي بخشي از تلاش خود را با ساير گروه هاي تحقيقاتي براي حل مشکل بيماران سلياکي انجام دادند. درمان فعلي اين بيماران، آموزش آنها در مورد مواد غذايي حاوي گلوتن است اما مشکل اين روش، محدوديت هاي شديد غذايي و سخت بودن تداوم اين نوع روش غذايي است.
تحقيقات اخير روي جداسازي انواع بهخصوصي از غلات که گلوتن توليد نميکنند و يا پروتئين هايي که به گلوتن تبديل نمي شوند، صورت گرفته است. با اين حال اين تحقيقات با مشکلاتي همراه بوده و هيچيک از آنها براي بيماران سلياکي کاملا نتيجه بخش نبوده اند. رويکرد ديگر اين است که به برنامه غذايي اين بيماران موادي اضافه بشود که به هضم گلوتن کمک کند اما نتيجه کاملا مثبتي ايجاد نشده است. تحقيق اخير رويکردي متفاوت در بر داشته آن هم تغيير دانه هاي گندم فعلي بوده تا در اولين مرحله گلوتن توليد نکنند. تحقيقات روي تغيير نمونه هاي دانه گندم داراي آنزيم DEMETER متمرکز شده که اين آنزيم مسئول فعال کردن گروهي از ژنهايي است که منجر به توليد گلوتن ميشوند. با استفاده از تکنيک هاي مختلف مهندسي ژنتيک، متوقف کردن آنزيم DEMETER به ميزان 6/85 درصد سبب کاهش 4/76 درصد گلوتن در دانه هاي توليد شده بود. محققان اذعان مي کنند که تحقيقات بيشتري براي رسيدن به هدف نهايي در زمينه حذف گلوتن از دانه هاي گندم در پيش رو وجود دارد اما آنها مدعي هستند که نتايج تحقيقاتشان تا به حال اطمينان بخش بوده و به زودي به هدف نهايي خود خواهند رسيد. علاوه بر اين، خاطرنشان مي کنند که آرد ساخته شده با چنين دانه هاي تغيير يافته اي، نسبتا براي تهيه نان مناسب است. آنها همچنين تلاش هاي خود در جهت حذف گلوتن از دانه هاي گندم را با آزمايش روي موشها و ميمونهاي حساس به گلوتن سنجيده اند تا ببينند آيا چنين غلاتي براي استفاده در غذاي رايج بيماران سلياکي کاملا مناسب و بي ضرر است يا نه.

کلیه حقوق مادی و معنوی این سایت متعلق به شرکت غله و بازرگانی منطقه 8 می باشد